Träna upp hundens styrka

Träna hundens styrka

2023-01-29

Det är lätt att tro att det behövs mycket fart och snabba rörelser när hunden ska tränas. Många gånger är det precis tvärtom. För att kroppen ska klara av att accelerera snabbt och göra snabba vändningar på ett för kroppen säkert sätt, så krävs mycket grundträning för att hundens kropp ska klara det. Senor, leder och musklerna behöver vara i topptrim för att klara av extrema belastningar utan att bli skadade.

GRUNDÖVNING – Stå som ett bord

Ställ hunden på golvet med benen rakt ner som en fyrkant. Kriteriet är att hunden är helt stilla och inte flytta på någon tass. Belöna när den kan vara stilla ½ sekund. Utöka successivt tiden. Om hunden kan omväntlockande är det till stor hjälp. Annars kan man träna att hunden låter bli i godbit på golvet och sedan belöna för att hunden är helt stilla.

Stå som ett bord och träna buk- och ryggmusklerna

Vill du träna hundens core muskulatur kan återigen ställa hunden som ett bord men istället mjukt trycka på hundens sida. När den trycker mot släpper du långsamt och belönar. Här får hunden spänna musklerna för att vara kvar. Viktigt att trycka mjukt och långsamt så att hunden får tid att aktivera rätt muskler för att trycka tillbaka.

Stå som ett bord på mjukt underlag

Att bara vara stilla med tassarna och hålla balansen på ett mjukt underlag kan vara en bra första övning för många hundar. En säng eller en soffkudde kan vara en bra början. Ju mjukare underlagen är desto svårare blir det. Börja med ett underlag som din hund klarar att balansera på. Hunden behöver använda de små musklerna i benen och tårna för att hålla balansen när den inte har helt fast mark under fötterna.

Stå som ett bord och träna tåhävningar

För att träna upp styrkan i frambenens tår kan man åter ställa upp hunden som ett bord och låta hunden luta sig framåt lite. Det behövs absolut inga stora rörelser för att musklerna i tårna ska börja jobba. Det kan vara lättast att låta hunden slicka på en mjukost tub under tiden. Dra tuben några centimeter fram och tillbaka i långsamma rörelser och kontrollera att hunden inte flyttar på framtassarna utan bara “häver sig upp” på tårna lite.

Stå som ett bord och balansera på 3 ben

Lyft en tass långsamt och låt hunden hitta balansen på 3 ben. Sätt långsamt ner och belöna.

Lyft en annan tass och låt den hitta sin balans. Sätt långsamt ner och belöna.

Träna korta pass men ofta

Träna gärna lite varje dag men bara korta pass. Det räcker gott med några få minuter för hunden. Tänk på att hunden behöver koncentrera sig mentalt på uppgiften och det blir kanske snabbt trött i kroppen om ni inte gjort såna här övningar tidigare. Kanske kan du träna några minuter under tiden du väntar på att kaffet ska bli färdigt. Det viktigaste i all träning är att hunden hela tiden ser fram emot nästa träningspass. Blir ni 1% bättre varje dag så har ni lyckats fantastiskt!!!

Missa inga inlägg!

Få uppdateringar om nya inlägg direkt till din E-post.

dog's face

  Du kan självklart avsluta prenumerationen när du vill!

  Andra Läste Även….

  Unghunden

  Unghunden

  När din söta lilla valp blivit 6-7 månader och du precis känner dig lugn för att du har en så duktig och lydig valp så...

  0 kommentarer