Skällande hundar

2022-12-03

Hundar kan skälla av många olika anledningar men det finns alltid en orsak till att hunden skäller. På något sätt tjänar hunden på att skälla annars hade den slutat med det.

Några vanliga orsaker till att hunden skäller

 • Larma att en inkräktare närmar sig
 • Skrämma bort potentiellt hot
 • På grund av frustration
 • För att få uppmärksamhet
 • Göra av med energi

Det börjar i valplådan….

När valpen är liten så ger den ifrån sig ljud för att få sina behov tillgodosedda av sin mamma. Mamman svarar då med att ge dem mat, omvårdnad och värme. När valpen blir lite äldre så slutar de flesta mammor svara på minsta lilla ljud och valpen lär sig då att ha lite tålamod.

Olika raser har olika lätt för att skälla

Vissa raser har lättare för att ljuda än andra eftersom de är avlade för att använda skallet i sitt arbete, ex drivande jakthundar eller larmhundar. Den kan vara näst intill omöjligt att träna dem till att aldrig mer ge ifrån sig ett endaste skall, men däremot går det med rätt träning få kontroll på skällandet.

De flesta hundägare som har en skällande hund har säkert någon gång i desperation sagt ”tyst” eller ”nej” och hade det verkligen fungerat så hade det här med skällandet inte varit ett problem.

Hur får jag hunden att sluta skälla?

Hundar som skäller för att få uppmärksamhet

Ta redan på varför din hund skäller och gör det olönsamt att skälla och väldigt lönsamt att vara tyst. Att med den hunden ropa tyst är som att ge ett barn godis för att de ska sluta tjata efter godis.

Hundar som skäller för att de tycker att något är hotfullt

Du tar ansvaret så att hunden slipper. Om hunden känner att det är dennes uppgift att ta emot besökare eller hantera hoten på promenaden så är risken stor att den tar det ansvaret på största allvar.

Hundar som skäller på grund av frustration

Om det inträffar under träning behöver man göra det enklare för hunden att göra rätt. Kanske är hunden otålig och vill ha belöningen omedelbart – ge en mindre ”het” belöning så att det blir lättare att vänta en stund till. Se till att hunden är balanserad innan du startar träningen så att du inte bygger in fel aktivitetsnivå i beteendet. Gör det enklare för hunden att lyckas vara balanserad, ex så klarar inte alla hundar av att sitta och titta på när andra hundar jobbar med hög fart.

För att göra av med energi

Det här påminner en hel del om frustration men här har hunden ett överskott av energi som den desperat behöver få ut. Vanligt att unga hundar får ”tokryck” varje kväll. Istället för att bli irriterad på hunden kan man aktivera den en stund innan hunden går upp i varv. Det kan vara en promenad, träning eller nosarbete så att värsta energin går ur kroppen. Har man en vuxen hund behöver man fundera på om hunden är överaktiverad eller understimulerad. Med en vuxen hund kan det många gånger vara bra att låta hunden ta ut sig ordentligt fysiskt och mentalt istället för att promenera den i timtal. Byt ut en av promenaderna till att låta hunden dra något efter sig, bära klövjeväska, cykla, springa, jobba med nosen eller träna nya cirkuskonster.

Ta hjälp i tid om du inte vet hur du ska träna

Ju tidigare man bryter ett dåligt beteende, ju lättare och snabbare ser du en förändring. Känner du att du behöver hjälp med att få en lugnare hund som skäller mindre är du välkommen att kontakta oss för en beteendeutredning.

Missa inga inlägg!

Få uppdateringar om nya inlägg direkt till din E-post.

dog's face

  Du kan självklart avsluta prenumerationen när du vill!

  Andra Läste Även….

  Unghunden

  Unghunden

  När din söta lilla valp blivit 6-7 månader och du precis känner dig lugn för att du har en så duktig och lydig valp så...

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *