När din söta lilla valp blivit 6-7 månader och du precis känner dig lugn för att du har en så duktig och lydig valp så förändras allt över en natt.
Din hund har blivit unghund! En av de jobbigaste perioderna i en hunds liv, den är jobbig både för hund och ägare.
Från liten och behövande till unghund och frimodig
När din hund var valp så var du den enda tryggheten valpen hade, den följde dig vart du än gick och kom direkt på inkallning. Men när hormonerna börjar spritta i kroppen tycker unghunden att den kan klara sig själv i många situationer. För oss är det en gåta att hunden helt plötsligt inte kommer på inkallning utan sticker iväg på egna upptäcktsfärder. När den sen kommer tillbaka så är den glad och uppspelt för att den haft en trevlig stund och hittat massor med nya intressanta saker, den kan absolut inte förstå varför vi är upprörda.
Världen öppnar sig
Unghunden blir mer och mer intresserad av dofter och i och med det, drar den oftast med hög fart fram mot ALLA intressanta dofter. Vi som blir lite överraskad av detta nya beteende följer därför snällt med. Vips så har hunden blivit belönad för att den drar i kopplet. För hunden är doft fläcken ofta en mycket bättre belöning än all världens godbitar vi erbjuder.
I och med ökningen av hormoner så ökar också fler beteenden som utvecklas när den startar sin utveckling mot vuxen hund. Den kan börja “vakta” eller skälla vid dörren eller vid staketet. Den kan även börja ha ”åsikter” om andra hundar den möter på promenaden och speciellt om någon har fräckheten att passera precis utanför hemmet.
Vilka hobbies ska din hund få utveckla?
Hunden kan snabbt skapa sig nya hobbies om man inte är förutseende. En tumregel är att ju mer egentid hunden har, ju fler hobbies kan den intressera sig för. Om du har en larm- eller vakthund kan det vara onödigt att låta den vara ute på balkong eller sitta vid fönstret och träna på att skälla iväg inkräktare. Samma sak gäller för en hund som får oceaner av frihet i trädgården, den kan lära sig att det är vansinnigt roligt att gräva gropar eller att den faktiskt klarar att hoppa över staketet. Investera istället mycket tid TILLSAMMANS när ni är ute. Lär hunden att det händer mycket roligt runt dig.
Unghunden tycker att den självklart är mest lämpad att hälsa gästerna välkomna. Den hoppar på gästerna, skäller och vill omedelbart ha besökarnas uppmärksamhet. Om vi tillåter detta så belönar vi samtidigt hunden för alla beteenden vi inte vill ha. Hunden får en ännu högre förväntan nästa gång det ringer på dörren och tanken på att ”gästerna kommer för att hälsa på hunden” blir mer och mer befäst.
Krav på uppmärksamhet
Unghunden kan börja ha åsikter om att den faktiskt vill leka och det är NU! Annars börjar den skälla mot oss, kanske biter lite lekfullt i tröjan, jackan eller byxor. Tar en vante från oss på promenaden och tänker inte lämna det ifrån sig förrän vi har jagat den några varv. Kastar sig ut mot bilar och cyklar när vi går på promenad. Under valptiden kanske vi har haft ganska långt koppel så att valpen har mycket utrymme att rör sig men när den unga hunden får långt koppel så hinner den reagera på otroligt många saker innan vi hinner agera. Så även här blir hunden belönad för sina beteende.
Spökåldern
Andra vanliga beteenden under unghunds åldern är att den “ser spöken”, en soptunna som stått på samma ställe sen valpen flyttade in hos oss har över en natt blivit superläskig och den unga hunden tänker absolut inte gå fram, man vet aldrig vad en soptunna kan hitta på när man vänder ryggen till.
Den blyga hunden
Människor blir för många unga hundar väldigt läskiga. Tänk dig själv när man är lite ostabil att det kommer en stor hand från någon man kanske inte ens känner över huvudet och helt oombedd klappar dig. Helt förståeligt att hunden reagerar och drar sig undan och kanske till och med morrar lite. Om vi fortsätter tillåta att personer som egentligen inte har någon anknytning till hunden får ta sig friheter med din hund bara för att den är söt, så kommer det att få konsekvenser. Hunden kommer antagligen att känna sig mer och mer utsatt vilket ofta resulterar i att hunden kan börja skälla mot människor, morra och till slut kanske även nafsa efter framsträckta händer.
0 kommentarer