Aktivering av hunden inomhus

Aktivering av hunden inomhus

2022-12-03

När regnet piskar mot rutorna och det är kolsvart ute redan vid 3-tiden är man inte alltid super sugen på att stanna kvar ute och träna sin hund i skenet av utebelysningen eller en gatlykta.yell

”Tyvärr” har hunden ofta samma behov av aktivering oavsett väder. Det finns väldigt mycket man kan göra inomhus för att hunden ska få jobba både mentalt och fysiskt.

För att det verkligen ska bli något som hunden blir aktiverad av, är det viktigt att hunden hela tiden blir lite utmanad. Att göra samma cirkustrix i flera år är som att vi skulle lösa samma korsord år efter år. Knappast något vi blir mentalt stimulerade av.

Ta reda på vad just din hund kan behöva:

Den kanske behöver träna upp sin impulskontroll, få bättre kroppskontroll eller balans. Kanske behöver din hund tränas i att våga ta för sig lite genom att våga hoppa upp på saker. Olika typer av nosarbeten brukar uppskattas hos de flesta hundar.

Impulskontroll

Hund i Balans impulskontroll

Det finns många sätt att träna impulskontroll på. För många hundar kan det underlätta att starta träningen inomhus där du kan styra över störningarna.

Den försiktiga hunden

Den kan må bra av att få ta för sig lite. Kanske skulle den må bra av att få riva sönder tomma toarullar/kartonger för att få tag i något extra smaskigt. Hoppar den till för minsta ljud så kan den själv få skapa ljud genom att flytta på saker. Här är det viktigt att den hela tiden får uppleva att det som först var lite läskigt inte var så farligt utan rent av roligt.

Kroppskontroll

Hund i Balans trix

Att träna bakdelskontroll, balans och core är något som alla hundar mår bra av oavsett ålder.

 • Gå upp på en pall
 • Backa något steg mot en filt eller bädd
 • Gå slalom mellan dina ben

Förfina cirkuskonsterna

Träna hunden att klara trixet med mindre och mindre hjälp av handrörelser. Gör handrörelsen mindre och mindre tills den kan göra konsten bara på kommando. Då får hunden anstränga sig för att klara det.

Använda nosen

Brukar du gömma godis så tänkt till och gör det lite klurigare.

Gör godissöket mer utmanande:

 • Högre så att hunden måste ställa sig på bakbenen för att nå dem
 • Så högt att hunden måste hoppa upp på något för att nå dem
 • Bakom saker så att den behöver klämma sig fram för att nå godbiten

Känner du att din hund kan det där med godissök? Då kan nästa steg vara att ge den ett ”riktigt” jobb som tex Nose-Work.

Planera in träningen

Planera hundträning

Skriv gärna ner vad ni ska träna på under veckan och gör det till en vana att träna några minuter varje kväll. Att ha någon form av plan är ofta en förutsättning för att träningen ska bli. Utan en plan är det lätt att hunden får köra samma gamla trix som den alltid gjort.

Få inspiration

För att få nya idéer till träningen kan gärna söka på nätet efter inspiration eller gå en av våra kurser. Vi har kurser där du kan lära dig allt från hur du tränar impullskontroll som du har nytta av i vardagen, till aktiverings- eller sökkurser.

Missa inga inlägg!

Få uppdateringar om nya inlägg direkt till din E-post.

dog's face

  Du kan självklart avsluta prenumerationen när du vill!

  Andra Läste Även….

  Unghunden

  Unghunden

  När din söta lilla valp blivit 6-7 månader och du precis känner dig lugn för att du har en så duktig och lydig valp så...

  0 kommentarer

  Skicka en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *